Nemački jezik za decu

decembar 19, 2017

Kursevi nemačkog jezika za decu

U vremenu u kojem živimo znanje engleskog jezika je nešto što se podrazumeva i zato se roditelji opredeljuju da svoje dete prvo upišu na engleski jezik. Međutim, popularnost nemačkog jezika sve više raste i shodno tome učenje nemačkog u ranom uzrastu kod dece je ne samo poželjno, već i veoma korisno. Deca u uzrastu od 3 do 10 godina imaju sposobnost da neometano uče dva ili više jezika istovremeno bez poteškoća. Iz ovog razloga ne treba imati predrasude prilikom donošenja odluke da svoje dete upišete pored engleskog i na nemački jezik.

Deca nemaju predrasude

Nemački jezik na odrasle ostavlja potpuno drugačiji utisak u ondnosu na decu. Većina nemački jezik doživljava kao grub, težak, komplikovan i samim tim imaju otpor prema učenju ovog jezika. Ovakvi utisci se kod dece prilikom prvog kontakta sa jezikom, a i u toku daljeg procesa učenja ne stvaraju. Deca učenju jezika pristupaju na sasvim drugačiji način, bez ikakvih predrasuda što im omogućava lakše savladavanje jezika.

Sam proces učenja nemačkog jezika kod dece se odvija putem video materijala, audio materijala, knjiga prilagođenih uzrastu deteta i raznih društvenih igara. Ključna reč u procesu učenja je igra. Dete ne sme da časove doživljava kao obavezu, kao opterećenje, kao oduzimanje njegovog vremena za igru, već da se na njima zaista igra, ali da cilj ovih igara ne bude samo zabava, već one moraju imati i edukativni karakter. Na taj način se postiže najbolji efekat u procesu učenja.

Nemački jezik je jezik koji u poređenju sa drugim jezicim kao što su italijanski, francuski, engleski nije toliko primamljiv ljudskom uhu, jer nije ritmičan i melodičan, ali deca i pored toga u njemu nalaze nešto privlačno i u stanju su da ga zavole i neometano uče. Kada jednom osete ljubav prema ovom jeziku, nikada više neće nemački smatrati ,,ružnim“ ili drugačijim od drugih, već ravnopravnim u svakom smislu sa ostalim jezicima.

Najčešće pitanje većine roditelja kada razmišljaju da svoje dete upišu na nemački jezik pored engleskog je da li je to njegovom detetu mnogo, da li će njegovo dete na taj način biti preopterećeno obavezama, jer dete najčešće pored jezika ima i druge aktivnosti poput sporta, plesa i dr. Ovakva i slična pitanja roditelja su razumljiva, jer nijedan roditelj ne želi da učini detinjstvo svog deteta napornim, a samim tim i stresnim za dete. Međutim, deci treba pružiti što više mogućnosti da istraže šta im se dopada, a šta ne, gde su dobri, a gde nisu, u kojim aktivnostima pokazuju talenat, što je najbolje otkriti u najmlađem uzrastu. Svaka aktivnost, kao i učenje nemačkog jezika će detetu postati neizostavni deo njegovog života u koliko je zavoli, u koliko mu je lepo i u koliko vidi da postiže uspeh, što će dete osetiti kroz pohvalu roditelja i profesora.

Deca u ranom uzrastu ne vide razliku između stranih jezika. Oni pojmove i rečenične konstrukcije na stranom jeziku, na primer nemačkom usvajaju imenovanjem predmeta iz svoje okoline i kroz situacije koje su svakodnevne u njihovom okruženju kao na primer igra u kojoj se imitira obavljanje kupovine u prodavnici. Na taj način oni nesvesno usvajaju nemački jezik i to se kod njih odvija potpuno spontano i prirodno. Nemaju utisak da oni uče strani jezik, već ga savladavaju kao što uče maternji jezik. Deca su iz ovog razloga u prednosti u odnosu na odrasle prilikom učenja nemačkog jezika.

Takođe, dobro je da roditelj pre nego što dete krene sa učenjem nemačkog, detetu kao prvi susret sa ovim jezikom omoguću gledanje crtaća na nemačkom koje dete inače gleda na maternjem jeziku. Detetu će dobro poznata svakodneva aktivnost kao i likovi iz crtaća biti nešto što nije novo, ali će im jezik na kom komuniciraju njihovi omiljeni likovi biti nov. Na ovaj način detetu neće biti baš sve nepoznato i neće mu biti potpuno strano iako neće razumeti šta likovi koje inače razume pričaju. Međutim, on ima sigurnost jer su stari likovi prisutni i već je gledalo te epizode na maternjem jeziku i zato će nakon nekoliko gledanja početi da usvaja nove reči na nemačkom jeziku. To će na početku biti pojedinačne reči, a nakon toga i rečenične konstrukcije. Ovim putem će dete doći u kontakt sa nemačkim jezikom na njemu nenametnut, primamljiv i prijatan način. Možda će mu prvo gledanje biti zbunjujuće, ali nakon prvog osmeha zbog nečeg što njegov omiljeni lik u crtanom filmu uradi, dete će u potpunosti prihvatiti svoju omiljenu dnevnu aktivnost na njemu do sada nepoznatom nemačkom jeziku.

Ukoliko roditelj zna nemački poželjno je da zajedno sa detetom učestvuje u gledanju crtanog filma i da gledanje učini aktivnim, umesto uobičajenog pasivnog. To znači da roditelj treba da zaustvlja crtani i da detetu na primer izgovori nazive boja koje su tom trenutku na ekranu ili da imenuje predmete i bića na slici naravno na nemačkom i da nakon traži da dete za njim to isto ponovi. Detetu će ovo gledanje biti edukativno, a istovremeno će mu roditelj posvetiti vreme što je za decu najvažnije.
Deca su mali geniji za koje nismo ni svesni šta su sve u stanju da nauče. Zato im nemački neće biti veliki izazov kao što većina ljudi smatra. Često se iznenadimo kada od deteta čujemo reč na maternjem jeziku za koju dete i ne zna šta tačno znači, ali je izgovara, jer je čulo u svom okruženju i usvojilo. Još više ćete biti iznenađeni koliko reči deca mogu da usvoje na nemačkom jeziku, čak i one teške koje je i odraslima teško da savladaju.

Brojeve na nemačkom deca prvo i najbrže uče tako da vrlo brzo ono što su do tada brojali na srpskom, samoinicijativno će brojati na nemačkom, što izaziva pozitivne reakcije kod roditelja i samim tim dete se oseća važnim i ponosnim.

Ne premišljajte se i dopustite svom detetu da još u najranijem uzrastu počne da uči nemački, jer će mu tada biti lakše da ga prihvati i usvoji kao svoj maternji jezik, a što je najvažnije iako dete toga nije svesno, znanje ovog jezika će mu olakšati stvari u budućnosti kao što su studiranje u Nemačkoj ili zaposlenje, kako u sopstvenoj zemlji, tako i u inostranstvu.

Ostavite komentar
Kako motivisati decu da uče strane jezike?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *